• Hjem
  • Fakta om Egeskov Mølle

Fakta om Egeskov Mølle

  • Opført ca. 1855
  • Ottekantet hollandsk vindmølle med galleri
  • Grundmuret undermølle
  • Overmølle i træ beklædt med spån
  • Løgformet hat beklædt med pap
  • Vingerne er monteret med klapper
  • Møllen krøjer med vindrose

Egeskovs Mølle ejes af Svendborg Museum og drives i samarbejde med Egeskov Møllelaug.

laug3

Historien

Der har nu været mølleri ved Egeskov mere end 500 år. Den nuværende Egeskov Mølle blev opført af Egeskov Gods i perioden 1848-55.
Møllen var ejet af Egeskov Gods frem til 1926, hvor den blev solgt til Chr. Jensen. Senere blev møllen overtaget af Sydfyns Korn- og Foderstofforretning i Stenstrup.

Mølleriet blev standset i 1949, og Sydfyns korn- og foderstofforretning besluttede at skænke møllen som gave til Kværndrup kommune.

Tikronemøllen

Egeskov Mølle blev landskendt, da tegneren Ib Andersen i 1952 benyttede den som motiv på de dengang nye tikronesedler. Derved opstod tilnavnet ”Tikronemøllen”.
10 kroner

Svendborg Museum

Under en kraftig storm den 21. januar 1956 blæste møllens hat og vinger ned og blev knust. Fra 1958-1960 gennemgik møllen en omfattende renovering.

”Hjemstavnsforeningen for Kværndrup og Omegn” blev stiftet af lokale beboere, og kommunen vedtog i 1959 at overdrage Egeskov Mølle til Foreningen.

”Danske Møllers venner” overtog i 1968 Egeskov Mølle, men det var svært at klare den løbende vedligeholdelse.

Ryslinge kommune overtog i 1985 møllen. I slutningen af 1990’erne konstaterede men råd i hele møllens bærende konstruktion, en skade som krævede demontering helt ned til omgangen. Ryslinge kommune nedsatte et udvalg, der skulle styre renoveringsprojektet og ikke mindst finde de ca. 5 mio. kr., som arbejdet ville koste.

Svendborg Museum var en del af denne projektgruppe, og da Egeskov mølle den 14. maj 2005 endelig kunne genåbne efter den gennemgribende istandsættelse, blev det besluttet at overdrage møllen til museet, som skulle sikre møllens fortsatte drift.

I 2009 lykkedes det møllelauget at få møllens ene melkværn til at køre, og med godkendelse fra fødevarestyrelsen maler Egeskov Mølle mel som vinden blæser.

Med vindkraft formaler Egeskov Mølle fuldkornsmel af en udsøgt kvalitet brødhvede. Dermed tages hele hvedekernen med kim og fibre med og på denne måde bevares den fulde aroma og smag. Samtidig sikrer melets høje gluten indhold en god bageevne.

Hvis du ønsker at læse mere om møllens historie, eller Møllelaugets historie kan du læse med på vores gamle hjemmeside, som er gemt og kan findes ved at klikke her.

Udklipgammelhjemmeside
Her ovenfor ses et billede af vores gamle hjememside - på den kan du finde rigtig mange historiske oplysninger om møllen, møllelauget og hvad der er sket frem til 2017.
Hvis du klikker på billedet kommer du direkte ind på den historiske hjemmeside.

Egeskov Mølle - Grønnebjergvej 1 A - 5772 Kværndrup
Copyright © 2017 Egeskov Mølle. Alle rettigheder reserveret.